Η ιστορια μας

Ιστορία

 

Ιστορία της περιοχής σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η σημερινή τοποθεσία της Παλιόχωρας ταυτίζεται με την Ομηρική πόλη Ιρή , μια από τις 7 πόλεις που υποσχέθηκε ο Αγαμέμνονας ως προίκα στον Αχιλλέα. Μετά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Δωριείς ο Κρεσφόντης έδωσε στην πόλη το όνομα Αβία , από το όνομα της κόρης του Ηρακλή και τροφού του Ηρακλείδη Γληνού , της Αβίας , η οποία κατέφυγε εκεί με το βρέφος Γληνό διωκόμενη από τους Αχαιούς .

 

Στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί τρία αγγεία (1ος αι. π.Χ.- 1ος αι. μ.Χ.) εκ των οποίων το ένα είναι γυάλινο (1ος αι. π.Χ.- 1ος αι. μ.Χ.) καθώς επίσης και ένα πόδι από τράπεζα με αφιερωματική επιγραφή από την οποία προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε ως βάση αγάλματος, πιθανόν ιέρειας με το όνομα «Αρχίππα» (3ος αι. μ.Χ.)

    

 

Η Αρχαία πόλη της Αβίας ήκμασε από τον 11ο αιώνα π.Χ μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ .

Το φαράγγι του Ριντόμου αποτελούσε τη φυσική συνοριακή γραμμή που διαχώριζε τις επικράτειες των Μεσσήνιων και Λακεδαιμονίων στα χρόνια του αυτοκράτορα Βεσπασιανού. Πιο συγκεκριμένα κατά μήκος αυτής της συνοριακής γραμμής είχαν επιλεγεί φυσικοί βράχοι πάνω στους οποίους είχε χαραχθεί είτε η λέξη «ΟΡΟΣ» , είτε τα γράμματα «ΟΡ» πλαισιωμένα από το γράμμα Μ (Μεσσήνιων) στραμμένο προς τη Μεσσηνία και το γράμμα Λ (Λακεδαιμονίων) προς αυτή των Λακεδαιμονίων.

 

 

 

Στις αρχές του 15ου αιώνα στη θέση της αρχαίας Αβίας βρίσκουμε χτισμένο το κάστρο της Μαντίνειας το οποίο άνηκε στους Ενετούς . Η Μαντίνεια κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της λόγω των πειρατικών κινδύνων έως τα μέσα του 19ου αιώνα όπου άρχισαν ξανά να εγκαθίστανται στη παραλιακή ζώνη δημιουργώντας έτσι τους οικισμούς: Παλιόχωρα, Αρχοντικό, Ακρογιάλι.